Gåtan Anders Högström

februari 11, 2010

Anders Högström är en skrämmande men fascinerande figur. Det tyckte jag redan när jag intervjuade honom för ett reportage i Arbetaren. Det var på den tiden Arbetaren hade lååånga reportage men det var värt att läsa om, faktiskt. Det finns kvar på nätet här.

Då hade han ganska nyligen hoppat av Nationalsocialistisk Front och var djupt engagerad i naziavprogrammerar-organisationen Exit. Senare blev han, som ni kanske har läst i pressen, först socialdemokrat och senare moderat, innan han nu ska gripas för stölden av Arbeit macht frei-skylten.

Redan i mitt snart tio år gamla reportage anar man att han snarare drevs av en vilja att ”bli något”, av att synas och märkas, än av nazistiskt övertygelse. ”Om jag vaknade upp en dag och det inte stod något skit om mig i tidningen, eller att det var en demonstration eller en politiker som fördömde oss, så var det en dålig dag”, sade han.

Min sista fråga löd: Är du är säker på att du aldrig mer kommer att förfäkta de där åsikterna?
– Ja o ja, det är jag absolut säker på.

När Aftonbladet nyligen frågade om hans avhopp från nazismen var fejkat svarade Högström:
– Jag vill inte gå in på det.

UPPDATERING: Jag intervjuade även Karlskronas dåvarande kommunalråd Björn Fries, som ställde upp för Högström när det begav sig. Fries uppger i dagens DN att han inte är besviken men att det hela är sorgligt.

Lämna en kommentar