Europakten och vänstern

februari 1, 2012

Jag hade tänkt blogga om hur knäppt det är att debatten om Europakten bara handlar om svenskt deltagande är bra eller dåligt, inte om huruvida pakten är bra eller dålig i sig. Men Jonas Sjöstedt hade förstås förekommit mig…

Och han har helt rätt: Paktens fanatiska krav på högst 0,5 procents budgetunderskott även under djupa recessioner omöjliggör alla typer av stimulanspolitik. Inte heller gör kravet något åt det verkliga problemet med euron: för lite ekonomisk integration som gör att länder på helt olika ekonomiska nivåer tvingas ha tysk ränta.

Att Europakten är dålig drabbar givetvis även Sverige, trots att vi står utanför EMU, eftersom vi är en del av EU och Europa dessutom är vår viktigaste exportmarknad. Men detta nämns knappast i den nationalistiskt färgade debatten. Hur socialdemokraterna kan stödja pakten är ett mysterium, likaväl som att andra hyfsat progressiva regeringar, som den danska, gör det.

Europakten kommer också att påverka debatten om ett eventuellt svenskt deltagande i EMU. Hur ska LO kunna förespråka ett medlemskap i en union som mer eller mindre förbjuder en politik som stimulerar sysselsättning i kristider? Verkar inte troligt. Johan Ehrenberg, en av få röster till vänster som var aktiv i kampanjen för EMU, påpekar nu att regelverket blir betydligt stramare än de svenska budgetreglerna (tvärtemot vad som påstås). Indirekt säger han nu att han byter åsikt om svenskt deltagande: ”Jag deltog i EMU-debatten och argumenterade för svenskt deltagande just för att Maastrichtavtalets ekonomiska ramar faktiskt var mycket mer expansivt” än det svenska regelverket, skriver han. Men om EMU-ramarna nu blir stramare finns ju ingen anledning att hålla kvar vid den linjen. Inte heller det EU-positiva Arena-gänget verkar förtjusta.

Nu hade visserligen inte Europakten hindrats även om Sverige ställt sig utanför. Men följden blir ändå att sannolikheten för att Sverige går med i EMU någon gång i framtiden är ännu lägre nu. Undrar om EMU-kramarna i regeringen och socialdemokraterna tänkte på det?

2 svar till “Europakten och vänstern”

  1. Mats Says:

    Samtidigt som regeringar ska undvika budgetunderskott får banksektorn ha extrema budgetunderskott. De har ju tillstånd att låna ut mer än 10 gånger inlånat kapital. Och eftersom de som lånar kapital sätter in merparten på ett annat konto som denna bank använder som grund för att i sin tur låna ut pengar som inte finns skapas det extrema underskott som alla våra finanskriser beror på.
    Är detta så svårt att förstå?
    Staten borde vara den enda finansaktören med tillåtelse att ha budgetunderskott – förutsatt att denna stat har en egen valuta, vars kurs kan reglera eventuella tokigheter gentemot andra valutor.

  2. Ingvar Sundén Says:

    Om EU ska fortsätta att fatta finanspolitiska beslut – något jag inte är principiellt emot, eftersom en nationell vänsterpolitik idag är svår att driva när kapitalet så lätt kan rymma till ett land med högerregering – så måste organisationen demokratiseras rejält. Avskaffa ministerrådet som inte är folkvalt och lägg rätten att fatta beslut och tillsätta en Kommission hos Europaparlamentet. Då skulle dessutom fler delta i parlamentsvalen, eftersom resultatet får betydelse – blev det en rödgrön eller blå majoritet denna gång?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: