Riksdagsdebatt om skatter och utsläppsrätter

juni 23, 2011

Igår svarade finansminister Anders Borg (m) på Jens Holms (v) interpellationsfråga om skattesänkningarnas klimatpåverkan. Det går att läsa debatten här, mot slutet av dokumentet under rubriken ”14 § Svar på interpellation 2010/11:378 om regeringens skattesänkningar och miljön”.

Holm skötte sig utmärkt medan finansministern som väntat improviserade kring temat ”goddag yxskaft” debatten igenom. Borg vägrade helt enkelt att inse att hans skattesänkningar leder till direkta utsläppshöjningar.

Kärnpunkten i hans argumentation var denna: ”Full sysselsättning och hållbar tillväxt är möjligt att förena!”; en omskrivning för att fortsatt ökad privat konsumtion genom skattesänkningar är förenligt med tillräckliga utsläppsminskningar. Problemet är bara att det inte är faktiskt konstaterande, utan ett påstående som saknar empirisk grund. En önskan. Det var det jag försökte visa i debattartikeln som var upprinnelsen till debatten.

Anders Borg brukar ju annars, oftare än något annat statsråd, motivera sina förslag med att den har stöd i forskning och vetenskap. Men vad det gäller miljöeffekterna av hans politik är det uppenbart att den grundar sig i rent önsketänkande.

Jens Holm ska också ha beröm för att han envist frågade Anders Borg om han var beredd att sälja svenska folkets klimatansträngningar genom att vägra annullera överblivna utsläppsrätter. Han nämnde att en delegation från Klimataktion och Världsnaturfonden tidigare under dagen överlämnat den namninsamling som Klimataktion tog initiativ till i vintras. Anders Borg tog inte emot våra namn, men väl hans statssekreterare Hans Lindberg. Inga klara besked kom inte heller här, men Borg sa i alla fall i kammaren att riksdagen kommer att få ta ställning till en eventuell annullering, vilket alltid är något.

Trots svaga besked är jag ändå lite stolt över att Sveriges finansminister fick lov att förhålla sig till två viktiga frågor som jag har varit med om att lyfta upp i debatten under våren, och som Jens Holm lyft in i riksdagen. Det blev som en bra slutpunkt på vårens engagemang. Nu ska jag ägna mig åt helt andra saker, nämligen familjen och vår skruttiga lilla sommarstuga. Samt att läsa om latinamerikansk silverproduktion under spansk kolonisation som ett exempel på ekologisk ojämnt utbyte. Glad midsommar!

Ett svar till “Riksdagsdebatt om skatter och utsläppsrätter”

  1. Jens Holm Says:

    Rickard, det var fint sammanfattat. Till hösten blir det fler klimatdebatter med Borg och andra ansvarig ministrar. Lovar… Men först blir det vila några veckor även för mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: