Sjöstedt om skatter och utsläpp, Fridolin om statliga bolag

maj 18, 2011

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt tar i en bloggpost och en intervju upp frågan om skattenivåernas betydelse för utsläppsnivåerna, som jag har skrivit om tidigare. Han diskuterar om miljöpartiets högergir i den ekonomiska politiken (för jobbskatteavdrag, RUT osv) i själva verket motverkar deras ambitiösa miljömål. Sjöstedt:

Så även om Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan se ut att ha likartad klimatpolitik vid första anblicken så leder Vänsterpartiets ekonomiska politik till betydligt lägre utsläpp av växthusgaser än MP:s. När man för en mer borgerlig ekonomisk politik, som MP nu gör, så förlorar klimatet på det. Det är något för Miljöpartister att fundera över.

Även vänsterpartisten Jens Holm tar upp denna aspekt i en kort bloggpost om Gustav Fridolins högergir. Enligt SvD igår öppnar Fridolin för sälja ut statliga SBAB, vilket fick Holm att reagera och kalla ett ”platt mp-fall inför nyliberalismen”. Mp:s högergir är nog reell, fast att partiet skulle vilja privatisera SBAB tycks vara en pressanka, att döma av Fridolins sida på Facebook.

En läsare skriver där: ”Sälj INTE ut de statliga bolagen, de behövs i den gröna omställningen!”, och Fridolin svarar:

”Håller med, Maria. Det vi sagt är att vi inte är de som slänger på luren om regeringen ringer och vill samtala om de statliga bolagen. Vi sitter inte riksdagen för att rulla tummarna och peka finger och säga ”vad de är dumma”. Vi sitter här för att genomföra den politik vi gemensamt har formulerat. Då är man beredd att samtala och se om det kan finnas förutsättningar att komma överens på något område. Jag skulle t ex se det som en stor framgång om vi lyckas styra om Vattenfall från kolkraft och kärnkraft på kontinenten till satsningar på energiomställning i Norden. Hitintills har dock regeringen valt att inte tala om bolagen med vare sig oss eller, vad vi vet, något annat parti i oppositionen.”

Jag ska försöka återkomma med en lite längre kommentar om vad jag tror är Fridolins politiska projekt.

Annonser

6 svar to “Sjöstedt om skatter och utsläpp, Fridolin om statliga bolag”

 1. Erik Thor Says:

  Fast RUT har inte särskilt stora negativa klimateffekter. Inte för att jag är positiv ändå, men miljöpartiet har ju inte flaggat för skattesänkningar i övrigt..


  • Just RUT:s påverkan på den allmänna skattenivån och på klimatet är säkerligen marginell. Men Sjöstedts poäng är väl att Mp generellt sett förespråkar ett lägre skatteuttag än V: Mp stöder fyra av fem jobbskatteavdrag, vill inte återinföra förmögenhetsskatten, vill sänka momssatser osv. Och om det finns ett samband mellan skattenivå och utsläpp så kan det faktiskt göra V till ett mer ambitiöst miljöparti än MP.

   • Erik Thor Says:

    Jag tycker man ska titta på vilka som driver den mest expansiva klimatpolitiken och miljöpolitiken i allmänhet, och då blir det inte alltid säkert att Miljöpartiet är nummer ett. Miljöpartiet brukar ju se arbetstidsförkortningen som vår främsta och viktigaste klimatåtgärd, och tittar man på det så har ju Vänsterpartiet en del att lära sig, då deras förslag skulle stärka köpkraften och därmed miljöförstöringen. Däremot är ju arbetstidsförkortningen inte en fråga som vill sig drivas av vår topp, utan bara en fråga som vi får kongressbeslut på att driva varje år utan verkan.

    Men det är bra att de driver miljöfrågor. 🙂


   • Arbetstidsförkortningen är helt central, det tycker jag med. Tyvärr är ju även V:s ledning skeptisk till att driva frågan. Vad gäller arbetstidsförkortning och lönesättning är jag för att korta arbetstiden i takt med produktivitetsökningen, vilket mer liknar mp:s linje än v:s. Har skrivit om det här: https://warlenius.wordpress.com/2010/07/05/med-bibehallen-lon/

 2. Erik Thor Says:

  Miljöpartiet driver frågan mest iallafall, och vi har ju många ledande företrädare som är positiva, egentligen alla, men tvistefrågan är hur den ska genomföras, få tror att det är möjligt att bara lagstifta numera, särskilt eftersom det bara handlar om arbetstidsnormen, och att den alltmer ersatts av övertid idag. http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=242923


 3. […] Warlenius, Sjöstedt, Aftonbladet, Morian, Ingerö […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: