Mer om Saabkrisen och Slutkört

maj 2, 2011

I färska numret av tidskriften Röda Rummet finns en hel del intressant, som en lång analys av den arabiska revolutionsvågen av Andreas Malm, en intervju med eko-socialisten Daniel Tanuro och recensioner av aktuell litteratur. Jag har bidragit med en artikel som ganska utförligt recenserar och diskuterar Lars Henrikssons bok Slutkört.

Som redan har framgått här på bloggen och på Cogitos hemsida tycker jag att det är en viktig bok som dessutom är väldigt aktuell med tanke på vad som samtidigt nu i Trollhättan (jag blev i korthet intervjuad i Flamman om detta). Jag tycker uppriktigt synd om de tusentals arbetare vars jobb och trygghet nu beror på några äventyrliga kapitalister som gamblar med andras pengar, och jag tycker att det är direkt pinsamt att svenska staten och Europeiska investeringsbanken backar upp deras lekstuga.

Henrikssons poäng är att alternativet till denna cirkus inte måste vara en nedläggning av fabriken (han utvecklar sin syn på Saabkrisen i flera inlägg på sin blogg). Staten skulle helt enkelt kunna gå in och kräva att våra pengar används på samhällsnyttigt sätt, till exempel för att tillverka spårvagnar eller vindkraftverk som ändå behövs i den ekologiska omställning som blir allt mer akut. Visst, efter tre decennier av nyliberalism låter det fjärro med en stat som tar aktiv del i ekonomin, men för inte så väldigt länge sedan var det helt normalt. Och jag är ganska övertygad om att det krävs mer av demokratisk kontroll över ekonomin för att klara av den nödvändiga omställningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: