Livsfarliga fylleceller

april 20, 2011

Gästblogg av Lina:

Natten till idag dog en ung man i polisarresten i Malmö efter att ha omhändertagits för berusning. Efter ett bråk på krogen har polisen, enligt vad som framkommer i de knapphändiga rapporterna, slängt in honom i en så kallad fyllecell istället för att köra honom till sjukhus.

Det är tyvärr inte ett unikt fall. Runt fem personer dör varje år i samband med att de omhändertas för berusning enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer m.m). Det rör sig ofta om kraftigt berusade och/eller skadade människor som skulle ha behövt läkarvård och inte ett hårt cellgolv. Det är inte heller helt ovanligt att sjuka misstas för berusade och på så sätt inte får nödvändig hjälp, se här ett exempel som slutade väl och här ett som slutade i tragedi.

Ironiskt nog är LOB faktiskt en vårdlagstiftning. Personer som utgör en fara för sig själva ska kunna tas om hand och köras till sjukhus eller hem. Att slängas i fyllecell ska vara den sista utvägen men det är ändå där de flesta hamnar. Det är en praktisk ventil för polisen som utan större risk för ifrågasättande använder LOB när det inte finns andra grunder för att omhänderta människor som stör ordningen, provocerar polisen, begår småbrott etc. Att personer avlider i polisarresten är bara toppen på det isberg som denna rättsskandal utgör. Läs mer i det längre reportage jag gjorde för tre år sedan.

Det pågår en översyn av LOB och vi får se vad det leder till i praktiken, mina förhoppningar är tyvärr inte så stora. Jag skulle önska att fler reagerar över detta innan ytterligare människor får sätta livet till!

5 svar till “Livsfarliga fylleceller”

  1. fiiii Says:

    Vem är denna Lina? vill hon vara anonym. Hon skriver ju så bra!


  2. Ja visst är hon bra? Och sååå hemligt är det ju inte. Följ t ex länken till repet i Arbetaren…


  3. […] dagarna dog en person i fyllecellen efter att ha omhändertagits av polisen.  Varför personen omhändertogs eller dog vet vi inte, men […]

  4. Robert Halvarsson Says:

    Jättebra att du fortsätter att uppmärksamma detta. Jag håller helt och hållet med att användandet av LOB skulle behöva ses över.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: