Ingen muckar med väljarna

april 20, 2011

Jag har skrivit en debattartikel på Dagens Arena idag. Det är en utvecklad och förbättrad version av ett tidigare blogginlägg på temat att skattesänkningar leder till ökade utsläpp av växthusgaser.

Jag är faktiskt lite förvånad över att detta ganska enkla faktum inte lyfts fram i den politiska debatten. Är det för att skattesänkningar är så populära? Nja, andra viktiga argument har ju faktiskt dryftats, som att det leder till större inkomstklyftor och urholkar välfärden.

Snarare tror jag att det handlar om att det i påståendet implicit ligger ett skuldbeläggande av hushållen/väljarna för att de konsumerar ”fel” – och att mucka med väljarna är förstås ingen särskilt framgångsrik politisk taktik. Men jag menar att det är att göra saken för enkel. Hushållen agerar ju i stort sett i överensstämmelse med de incitamentsstrukturer som ytterst är politiskt fastställda. Även hushållens konsumtion är i allra högsta grad en politisk fråga.

En annan tänkbar förklaring till varför skatter och utsläpp inte kopplas samman är annars att så få bryr sig om utsläppsökningar över huvud taget numera. I besvikelsen och förvirringen efter klimatfiaskona i Köpenhamn och Cancún är åtgärder för utsläppsminskningar kanske helt enkelt inget argument som ger politiska fördelar och väljarstöd. Vilket ju i så fall är ytterst deprimerande.

Annonser

Ett svar to “Ingen muckar med väljarna”


  1. […] intervju upp frågan om skattenivåernas betydelse för utsläppsnivåerna, som jag har skrivit om tidigare. Han diskuterar om miljöpartiets högergir i den ekonomiska politiken (för jobbskatteavdrag, RUT […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: