Sveriges keffa klimatpolitik

april 18, 2011

Idag publicerar jag, Åsa Romson (mp) och Jens Holm (v) en artikel på SVT Debatt. Den uppfattas förmodligen som torr och lite svår, men är väldigt viktig. Den avslöjar nämligen hur märkligt vaga regeringens klimatmål är. De klimatmål som Andreas Carlgren har kallat för Europas bästa är i själva verket förenliga med en kommande utsläppsökning!

Läs artikeln först. Men för att ytterligare försöka göra sammanhanget begripligt har jag satt i hop ovanstående graf Första kurvan (mörkblå) visar Sveriges utsläpp 1990-2010 (sista året är en upprepning av 2009 års). Den andra kurvan (röd) visar hur Sveriges utsläpp ”borde” ha minskat om målet om 40 procents minskning mellan 1990 och 2020 skulle ske linjärt. Det är nog så de flesta uppfattar utsläppsmålet, men som synes har Sveriges utsläpp varit högre än så i alla år.

Den tredje kurvan (gul) visar ett (skräck)exempel på hur utsläppen skulle kunna utvecklas de närmaste åren och ändå vara förenlig med regeringens klimatmål. Det finns nämligen inga hållpunkter för det efter 2012, utan det enda är att utsläppen år 2020 ska ligga 40 procent under 1990. Den fjärde kurvan (grön) visar en linjär minskning av utsläppen från dagens nivå till målnivån 2020, och en sådan utveckling är, tycker jag, det allra minsta man kan kräva av decenniets klimatpolitik för att den inte ska betraktas som rent bluffartad.

Den sista kurvan (brun) är ganska intressant. Utsläppsmålet om 40-procents minskning 1990-2020 kan beskrivas som som två stationer mellan vilka de årliga utsläppen kan färdas hur krokigt som helst. Mer klimatsmart hade varit att uttryckta målet som en långsiktig budget, det vill säga att en viss mängd växthusgaser får släppas ut mellan 1990 och 2020 vars totalmängd motsvarar en minskning med 40 procent under perioden. Som sagt är det förmodligen så de flesta uppfattar vårt klimatmål. I grafen innebär det att den totala utsläppsbudgeten skulle motsvara ytan under den andra, röda kurvan. Om vi från om med nu skulle uppfatta målet på det sättet skulle det få till konsekvens att utsläppen skulle behöva minska så kraftigt som i den femte, bruna kurvan. Detta för att kompensera för att utsläppen fram till 2010 (den blåa) legat så pass mycket över den 30-åriga linjära minskningen.

Hänger ni med? Det är alltså den bruna kurvan som gäller om Sverige verkligen vill leva upp till ett rimligt 40-procentsmål. Men den finns förstås inte riktigt på den politiska kartan.

Ett svar till “Sveriges keffa klimatpolitik”


  1. […] lästa inlägg Frikopplarnas nya huvudvärkÖkar eller minskar Sveriges utsläpp?Sveriges keffa klimatpolitikBefolkningsökningen är inte problemetArbetaren förr och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: