Saab borde göra vindkraftverk i stället

april 16, 2011

Igår hade Maud Olofsson en presskonferens om det pressade bilföretaget Saab, vars likviditetsproblem har gjort att löpande bandet i Trollhättan stått stilla i ett par veckor. Saab tillåts nu sälja sina fastigheter för 270 miljoner kronor och i stället betala hyra. Den ende villige köparen är den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som därmed sannolikt blir Saabs räddare i nöden. Förra gången hans namn var på tal som delägare tillät inte GM och regeringen det pga misstänkta maffiakontakter.

Regeringen passade igår även på att minska statens riskexponering i företaget. Det är skattemedel som garanterar Saabs möjligheter att låna 400 miljoner euro av Europeiska investeringsbanken, den garantin skrevs nu ner till 280 miljoner euro. Det förefaller ju rimligt, även om det är märkligt att skattepengar alls ska användas till direkt miljöfarlig verksamhet. Lånet kunde i stället användas till att ställa om produktionen vid Saab-fabriken till vindkraftverk eller något annat samhällsnyttigt.

Om detta skrev jag för några dagar sedan en ledare om på Cogitos hemsida, se här. Tanken är förstås inspirerad av Lasse Henrikssons utmärkta bok Slutkört, se hans blogg Bilpolitik för uppdateringar. Jag har skrivit en ännu opublicerad recension av boken för tidskriften Röda rummet, länkar till den så småningom.

DN1, DN2, SvD1, SvD2, AB, Exp

Annonser

4 svar to “Saab borde göra vindkraftverk i stället”

  1. Lennart Andersson Says:

    Att bygga vindkraftverk är inte inte lönsamt. Under krisen så flyttade så flyttade danska Westas och tyska Siemens, som är europas största tillverkare av vindkraftverk produktion från Europa till USA och Kina och friställde stora delar av folket i bl.a. Danmark. Det är dessutom konstigt att man kan tro att en relativ låg teknisk bransch som vindkraftverk kan ersätta den teknikhöjd som bilbranschen har. Elkraftverks mest högteknologiska del är redan inmutade av elföretag som Siemens, ABB och General Electric så så mycket marginal finns inte för nya företag som sätter samman torn, propeller och generator.


    • Att bygga bilar i Trollhättan är uppenbarligen inte heller lönsamt, så just det var kanske inget bra argument. Olönsamma vindkraftverk är i alla fall inte direkt skadliga för vår planet, till skillnad från olönsamma bilar. Men vindkraftverk var också en metafor för att det behövs massor av stora investeringar i olika tekniker för att göra den omställning av energi- och transportsystemen som krävs för att undvika katastrofala klimatförändringar. Det finns säkert något som passar utmärkt i Trollhättan, och den typen av produktion skulle jag gärna se att staten gick in och stöttade.


  2. […] mer: HD, AB, SMP, GT, DN, Mullvaden, Bilpolitik, Röda Malmö, ArbetarenZenit, ETC, KB, Knuff, Warlenius, Popvänster, Klimataktion, […]


  3. […] redan har framgått här på bloggen och på Cogitos hemsida tycker jag att det är en viktig bok som dessutom är väldigt aktuell med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: