Öka? Minska? Whatever

april 5, 2011

Svenska Petroleuminstitutet (SPI) bjuder på en illustrativ lektion i skillnaden mellan absolut och relativ så kallad ”decoupling” (frånkoppling?); alltså skillnaden mellan att mäta t ex utsläpp av växthusgaser utifrån sin verkliga påverkan på ekosystemen eller i relation till något för ekosystemen totalt oväsentligt som ekonomins storlek.

SPI redovisar statistiken över 2010 års utsläpp från drivmedel sålda i Sverige, och konstaterar att dessa ökade med 4 % jämfört med året innan. Alltså i absoluta tal, i det som har betydelse för den globala uppvärmningen osv. Men det är ju rena glädjebeskedet, om man ska tro VD:n Ulf Svahn: ”Positivt är att användningen av förnybara drivmedel innebär en minskning i koldioxidutsläppen med ca 4 %, i jämförelse med om man bara använt fossila drivmedel.” Men så bra då!

Och eftersom BNP 2010 växte med hela 5,5 % (enligt SCB) jämfört med 2009 kan man ju nästan säga att utsläppen från drivmedel minskade. Alltså relativt sett, per BNP-enhet. Vilket dock ekosystemen ger blanka fan i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: