Låt oss slippa kålsuparteorin denna gång

mars 23, 2011

Vänsterdebattens vågor sköljer höga efter beslutet i FN:s säkerhetsråd förra veckan om att med luftburen vapenmakt upprätta en ickeflygzon över Libyen. En imperialistisk attack för att få kontroll över Libyens olja menar bland annat vänstertidningarna Internationalen, Flamman och Proletären. Kanske, men ändå en nödvändig åtgärd för att hindra en massaker på Libyens demokratirebeller, enligt de rödgröna partierna och vänsterdebattörer som Andreas Malm och Göran Greider.

Vi känner igen en del av argumenten från Kosovo 1999, Afghanistan 2001 och Irak 2003, men denna gång är krigsmotståndet betydligt mindre. Antagligen eftersom det är en jämförelsevis svartvit konflikt: en bred proteströrelse demonstrerar fredligt för demokrati och frihet mot den grymme tyrannen, den sistnämnde öppnar eld med antipansarvapen mot de förstnämndas bara kroppar, motståndet tvingas beväpna sig men pressas tillbaka och räddas i sista stund av FN, bara timmar innan den förestående massakern.

Konfliktens svartvita karaktär och det faktum att USA och dess europeiska satelliter – om än uppbackade av FN:s säkerhetsråd – denna gång har gripit in på den goda sidan utgör dock ett problem för principfasta antiimperialister. I den internationella vänsterdebatten har därför redan försök gjorts att smeta ut de klara kontrasterna till gråskalor.

Under 1990-talets krig på Balkan kallades det för kålsuparteorin: krigen var inte ett resultat av serbisk aggression utan ansvaret var i lika hög grad kroaternas, Bosnienmuslimernas eller Kosovoalbanernas. Alla sidor var lika goda kålsupare. Hade väl den bilden etablerats undergrävdes också stödet för intervention på endera sidan. ”Låt dem klara ut det själva”.

En av kålsuparteorins främsta utövare var Diane Johnstone, författare till den famösa boken Dårarnas korståg som utlöste den stora Ordfrontbataljen 2003-2004. Nu är det dags igen. På rysk teve fick hon nyligen frågan om inte Gaddafis fortsatta militära angrepp på hans eget folk legitimerar en intervention. Hon svarade: ”Hans eget folk? Det här är ett inbördeskrig, vilken del av hans eget folk pratar du om?”

Johnstone fördjupade sig därefter i historiska skiljelinjer mellan östra och västra Libyen, sade att ”de är annorlunda i öst”, och påstod att protesterna i Libyen, till skillnad från i Egypten, var väpnade från början. ”Och vilket land skulle inte försöka slå ned ett väpnat uppror? Genast kallas undertryckandet för brott mot mänskliga rättigheter, till och med folkmord, och det ger USA och Nato en ursäkt att intervenera. I grunden handlar det om att byta regering”, säger hon och ser klara paralleller till Jugoslaviens sammanbrott. Att fredliga massprotester ägde rum även i västra Libyen men slogs ned av bisarrt övervåld förträngs ur Johnstones världsbild, liksom att resolutionen med all sannolikhet hindrade ett blodbad i Benghazi.

Även George Galloway, framträdande brittisk vänsterman och krigsmotståndare, är ute på hal is under en intervju på Sky TV. Han beskriver Libyen-konflikten som ”intern” och föreslår att araberna får klara ut den själva. ”Att brittiska män och kvinnor och skattemedel ska användas för att ge makten åt en grupp av libyer snarare än en annan – nej tack”, säger han och närmar sig därmed kålsuparteorin.

Naturligtvis bör de libyska rebellernas karaktär undersökas, diskuteras och även, om så finns skäl, kritiseras. Men att i detta läge måla upp dramat i Libyen som en konflikt mellan lika goda kålsupare håller helt enkelt inte – åtminstone inte från demokratisk vänsterståndpunkt – utan tjänar bara till att undergräva ett internationellt engagemang. Låt oss slippa höra det från det svenska krigsmotståndet den här gången. Det finns i så fall betydligt bättre argument att ta till.

Annonser

Ett svar to “Låt oss slippa kålsuparteorin denna gång”


  1. […] Svensson,Jonas Sjöstedt,Jinge,RödaMalmö,Warlenius, Dela Ekonomi, Khaddafi, Libyen, Nato, Pariskommunen, Politik, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: