Från Climate Shame till Climate Comeback

januari 7, 2011

Innehållet i Köpenhamns-överenskommelsen – som av den breda klimatrörelsen dömdes ut som en klimatskandal – skiljer sig nästan inte alls från innehållet i Cancún-överenskommelsen, som av samma rörelse hyllades som en klimatförhandlingarnas comeback ett år senare. Om en klimatrörelse som desperat söker framgångar och om varför Bolivia som enda land röstade emot Cancún-uppgörelsen skrev jag om i en krönika i Fria tidningen i mellandagarna, som nu ligger ute på nätet.

Vad gäller Sveriges prestationer i klimatsammanhang är de som vanligt pinsamma. Nu har Anders Borg öppnat för att sälja ut utsläppsrätter som Sverige har tilldelats under Kyotoprotokollets första period men inte förbrukat. Det innebär att alla ansträngningar som du och jag och alla andra i Sverige har gjort för att minska vår klimatpåverkan riskerar att säljas ut till högstbjudande till ett annat land – och sedan finansiera nya skattesänkningar för höginkomsttagare, kan tro. Vad det handlar om är att staten vill konfiskera medborgarnas möjligheter att själva minska sin klimatpåverkan. Vi i Klimataktion har tagit initiativ till en protestlista: Skriv under!

Uppdatering: Expressens ledarsida ger stöd åt kravet på annullering av utsläppsrätterna! Liksom tidigare Supermiljöbloggen och Effekt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: