Bortom tillväxten

november 29, 2010

Det årliga Socialistiskt forum ägde rum på ABF-huset i lördags, och i vanlig ordning var det folkligt, festligt och fullsatt. Det är en riktigt bra årlig tradition sedan snart ett decennium. Själv var jag i år med på en debatt om ekonomisk tillväxt tillsammans med författaren mm Göran Greider och Volvoarbetaren och socialisten Lars Henriksson. Malin Beck modererade samtalet, som jag själv tycker blev rätt så levande och givande. Smockfullt var det i alla fall, många som ville komma in fick vända i dörren – och så var det också Göran Greiders enda framträdande på årets upplaga av forumet. Men jag tror också att själva sakfrågan drar mer folk nu än för ett par år sedan.

Arrangerande tidskriften Röda rummet har nu lagt ut debatten som ljudfil – och återger även den fyrfältare som jag ritade under min inledning (faktum är att den rent av är förbättrad i jämförelse med mitt original, jag tackar genom att publicera den här också!).

Efter vår, tycker jag, ganska öppet prövande debatt var det trist att läsa Tällberg Foundations VD Bo Ekmans debattartikel i DN dagen därpå (”Endast tillväxt kan klara jordens klimat och miljö”).
Tycker han har skrivit kloka saker tidigare, men den här gången var det rörigt och okunnigt. Nätverket Steg 3 – har i alla fall fått in ett svar på DN:s hemsida.

Uppdatering: Även David Jonstad har skrivit ett bra svar till Bo Ekman.

Uppdatering II: Emil Schön recenserade det nummer av röda rummet som min och Lasses tillväxtartiklar publicerades i Helsingborgs dagblad den 25 november. Läs här.

Uppdatering III: Göran Greiders inledning under samtalet har även publicerats på Dalademokratens hemsidan och väckt viss debatt i kommentarsfältet. Läs här.

2 svar till “Bortom tillväxten”


  1. […] Bloggat: Svensson, Effekt, Warlenius, Jonstad, I media: DN1, 2, GP, Röda Rummet1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om […]


  2. […] också: Vänstermarginal utan tillväxt, De uppskjutna problemens era, Hur länge håller banden?, Bortom tillväxten, Statlig […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: