Mattias Pettersson går, styrelsen består?

november 12, 2010

Nu är det offentligt: Arbetarens huvudredaktör sedan ett år, Mattias Pettersson, avgår/får sparken. Det har ryktats ett tag om en växande konflikt mellan Pettersson, som är vald av SAC:s kongress, och styrelsen för SAC:s helägda aktiebolag, som i praktiken utses av SAC:s centralkommitté.

Läsare av denna blogg vet att jag inte direkt högaktar Mattias Petterssons sätt att leda Arbetaren, som lett till att halva redaktionen sagt upp sig och att en lång rad gamla medarbetare – däribland jag – deklarerat missnöje och slutat medverka i tidningen.

Samtidigt var Pettersson inte ensam. Han var främst en galjonsfigur för en bredare strömning inom SAC som ville förvandla Arbetaren till mer av lydig megafon för SAC, och den strömningen hade en knapp majoritet på SAC:s kongress för ett år sedan (då Pettersson valdes) och dominerar även Arbetarens styrelse.

Pettersson har inte själv offentliggjort varför han slutar men uppenbarligen är styrelsen är missnöjd med hur tidningens ekonomi har skötts, att upplagan faller snabbt och att personalsituationen fortsätter att vara dålig (se t ex Kristians kommentar här). Styrelsen tycks ha övertagit en del sysslor från honom, och förra fredagen meddelade Pettersson att han avsade sig ansvaret som firmatecknare men ändå avsåg att fortsätta som chefredaktör. En rimlig förklaring till att han bara fem dagar senare ändå avgår är att styrelsen och/eller ledande personer inom SAC hotat att verka för en suspendering av honom. Att han förstått att hans förtroende bland stödtrupperna helt enkelt är förbrukat.

I Journalistens artikel (2 nedan) låter det rent av som att styrelsen har petat Pettersson: ”Vi tänker på tidningens bästa och kom fram till att det här var det rätta”, säger styrelseordföranden Martin Fernandez Long. Detta är ytterst anmärkningsvärt eftersom styrelsen inte har rätt att säga upp en kongressvald chefredaktör. Om styrelsen upplever att de har stöd inom SAC:s CK kan de kanske i praktiken tvinga bort chefredaktören, men de har inte den formella rätten. Det förfaller som om Fernandez Long i intervjun inte förstår att det han uppger vida överstiger styrelsens befogenheter.

Till saken hör också att bolagsstyrelsen har stort inflytande över Arbetarens ekonomi och verksamhet eftersom den beslutar om dess budget. Den är med andra ord ansvarig för om exempelvis budgeten är felaktig eller inte hålls. Alla fakta är inte framme i ljuset, men det ser ut som om styrelsen nu manövrerar bort chefredaktören utan att ta sitt eget ansvar. Om tidningen är så illa ute som man kan misstänka borde givetvis även styrelsen ta sitt ansvar och avgå. Som sagt: Pettersson är inte ensam.

Eftersom mer än ett år återstår till nästa kongress, som ska äga rum 2012, ska uppdraget som huvudredaktör nu utlysas och tillsättas genom referendum. Då har alla SAC:s medlemmar möjlighet att rösta, vilket gör majoritetsförhållandena mer osäkra än på en kongress.

Skrivet: Journalisten 1, Journalisten 2, Medievärlden, Arbetaren SvD

8 svar till “Mattias Pettersson går, styrelsen består?”

 1. Ida Says:

  Senaste ryktet säger att bolagsstyrelsen blir nya chefer. Stämmer det att centralkommittén låter Mattias Pettersson ta på sig skulden ensam?


  • Ta på sig skulden? Näää, Pettersson har inte slutat motvilligt eller rent av tvingats bort. Saken är den att han nu ”känner sig klar med centrala uppdrag”. Han har uppfyllt sina målsättningar och väljer nu att gå vidare, helt enkelt: ”Det har varit ett av de mest spännande åren i mitt liv, med många av de bästa jobbupplevelser jag haft.”

   Obs. Citaten är äkta ur en Arbetaren-artikel som får Pravda under 1950-talet att framstå som regimkritisk. Se http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20101118-6

 2. Nomad Says:

  Den intervjun förtjänar Stora Journalistpriset.

 3. Ishackan Says:

  Vojne. Det där var det galnaste jag läst på länge. Dom har bara gjort sin plikt.

 4. JW Says:

  Som jag förstått det ville han avsäga sig att vara firmatecknare, styrelsen meddelade honom då att han inte ensidigt kan avsäga sig delar av sina arbetsuppgifter, han måste stanna eller avgå helt och hållet. Personalen var också missnöjda. Bakgrunden är att ekonomi och administration inte verkar ha fungerat alls senaste månaderna… som man märkt om man har fakturor utstående till Arbetaren exempelvis.
  Bland det positiva han gjorde tycker jag ändå var rekryteringarna av Ivar och Cecilia som bägge är mycket kompetenta journalist, hoppas de kan styra upp situationen nu.

 5. Ivar Says:

  JW, vill du att vi ska tro på att du lämnat hejaklacken? Problemen på redaktionen går djupare än att du fått vänta på artikelarvoden. Vi anar att du sitter och filar på din CV för att kandidera som ny chefredaktör.

  • JW Says:

   Hejaklack för vaddå?
   Jag anser att kongressen lämnade klart besked om att man ville ha en ny inriktning och att Mattias gjorde rätt som drev igenom detta, och det står jag fortfarande för. Däremot framstår det idag som att det kanske låg lite mer än vad jag tidigare trodde i kritiken att han gjorde det på ett dåligt sätt. Jag tycker fortfarande att det var fel att ta den debatten till AB Kultur. Vilket i sin tur ändå inte rättfärdigar att Knutsson mer eller mindre strypt kritik i Syndikalisten. Det är många som inte skött saker och ting på bästa sätt här.

   Min familjesituation är sådan att det inte är aktuellt för mig att kandidera, jag kan inte binda upp mig för att vara i Sverige så lång tid, vet inte om jag skulle övervägt det annars.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: