Varför inte världsdemokrati?

oktober 20, 2010

Med vilka argument kan profilerade anhängare av stark demokrati på nationell eller lokal nivå samtidigt motsätta sig tillämpning av demokratiska principer på övernationell nivå? Är det ens tänkbart att hitta lösningar på klimatfrågan – detta typexempel på ett spelteoretiskt dilemma – utan en global demokratisk konstitution?

Om detta står att läsa i mitt ”paper” Varför inte världsdemokrati? som nu ligger som resurs under OM uppe till vänster. Den är tillkommen inom ramen för en kurs i statsvetenskap och är därför lite torrt och akademiskt skriven – men jag tycker att ämnet är viktigt och av allmänintresse så jag lägger ut den här. Jag rekommenderar den till särskilt intresserade av klimat och global politik, men man får stå ut med en del udda referenser till kurslitteraturen.

Det är sånt här jag ägnar mig åt numera: att skriva ”papers”, ”assignments”, ”research proposals” och en och annan uppsats. Det skiljer sig mycket från journalistik. Publiken är ytterst begränsad, men man är garanterad respons, om inte annat så från seminarieledaren. Man har ofta mer tid på sig än för ett snabbt journalistiskt knäck, och komplexitet och analys uppmuntras här, medan journalistik kräver hårdare vinkling. Olika, men båda har sin charm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: