Regeringen anklagar de rödgröna för något de själva gör

september 9, 2010

Det blev till slut lite snurr på min och Cogitos rapport Klimatmålen inför verkligheten, med förord av Pär Holmgren. Inte minst sedan en het debatt brutit ut mellan Maria Wetterstrand och först Maud Olofsson, sedan Andreas Carlgren, om just de klimatmål som diskuteras i rapporten (se även SvD, Expressen) I dag skriver jag och Pär Holmgren på Aftonbladets debattsida om debatten och vår rapport.

En ganska anmärkningsvärd sak som inte har kommit fram – inte heller i vår debattartikel – är följande. Olofsson och Carlgren anklagar de rödgröna för att sakna täckning för en del av sina utsläppsminskningar, att de med andra ord inte har redovisat ”ton för ton”, som Maudan brukar säga, vilka åtgärder som krävs för att nå minskningsmålet (Centern gav nyligen ut en undermålig rapport om detta).

Men till saken hör att Alliansen kan anklagas för exakt samma sak, om än i något mindre omfattning. I regeringens klimatpropositionen från 2009 saknas nämligen också täckning för en väsentlig del, cirka 2 miljoner ton, av deras utlovade utsläppsminskning. I propositionen konstateras att åtgärder som höjd koldioxidskatt eller höjd skatt för fossila drivmedel kan komma ifråga, men inget färdigt beslut finns i frågan. Propositionen grundar sig på statistiken om Sveriges utsläppen 2007.

När därefter statistiken för 2008 offentliggjordes visade det sig att lågkonjunkturen sänkte Sveriges utsläpp så mycket att regeringens mål utan täckning i nuläget inte ser ut att behöva genomföras. Men detta kan mycket väl visa sig vara en synvilla när väl konjunkturen vänder. Oavsett hur det går med den saken visar det sig att regeringen inte i princip har dragit sig för att ha målsättningar som inte kan backas upp med åtgärder ”ton för ton”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: