Alliansens klimatmål: 40 procent bidde 22

augusti 31, 2010

I Alliansens gemensamma valmanifest utställs följande klimatlöfte: ”Redan till år 2020 ska utsläppen för Sverige ha minskat med 40 procent” (se här sid 35). Den vanligaste tolkningen av detta påstående borde rimligen vara att de utsläpp av växthusgaser som nu årligen görs i Sverige ska vara 40 procent lägre om tio år.

Till och med jag borde därmed tycka att Alliansen har ställt ut ett ganska ambitiöst klimatmål – om det inte vore så att jag visste bättre efter att för tankesmedjan Cogito ha granskat Alliansens och de rödgrönas klimatmål i en rapport (rapporten presenteras även i Göteborgs-Posten). Så låt oss se vad Alliansen egentligen menar med de 40 procenten i utsläppsminskning.

För det första omfattar deras klimatmål inte alla utsläpp som görs i Sverige, utan bara omkring 70 procent. Resterande ca 30 procent täcks av EU:s utsläppshandel, och därför saknar regeringen formell rådighet över dessa. Medan de rödgröna låter dessa svenska utsläpp omfattas av sitt klimatmål så struntar alliansen helt i dem. Den utlovade utsläppsminskningen är därmed inte 40 procent av Sveriges totala utsläpp utan snarare (0,7*0,4=) 28 procent.

För det andra ska inte utsläppen minska med 40 procent från år 2008, som man lätt kan tro av citatet, utan från år 1990. Att använda 1990 som referensår för utsläpp är inte i sig ovanligt eller konstigt, men om så är fallet bör det givetvis framgå av ett valmanifest. Sveriges utsläpp har redan minskat med 12 procent mellan 1990 och 2008 – från 72 till 64 miljoner ton. I jämförelse med 2008 är 40 procentsmålet nu alltså nere i (0,88*0,28=) 25 procent.

För det tredje menar Alliansen att om Sverige bidrar till att minska utsläppen någon annanstans så har vi rätt att tillgodoräkna oss den minskningen. Regeringen vill köpa så kallade utsläppskrediter som motsvarar närmare 7 miljarder ton årligen – 11 procent av utsläppen 2008. Inte heller detta påfund kommer från Reinfeldt o co, men dessa utländska utsläppsminskningar (som är ytterst osäkra av en lång rad skäl som jag inte kommer att gå in på här) kommer de facto inte att äga rum i Sverige – utsläppen i Sverige påverkas inte av hur mycket utsläppskrediter vi än köper – vilket är vad vi är intresserade av här. Återstår därmed (0,25*0,89=) 22 procent av löftet om 40 procents utsläppsminskningar.

Alliansens vallöfte, ”Redan till år 2020 ska utsläppen för Sverige ha minskat med 40 procent”, visar sig alltså betyda: ”Redan till år 2020 ska utsläppen för Sverige ha minskat med 40 procent – om man jämför med för 20 år sedan, exkluderar cirka 30 procent av utsläppen och räknar in utsläppsminskningar som egentligen görs någon helt annanstans.”

Kan man rent ut sagt säga att de ljuger? Åtminstone slirar de betydligt på sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: