Morales och Moder Jord

maj 18, 2010

Efter klimatfiaskot på toppmötet i Köpenhamn i december initierade Bolivias president, den gamle gruvarbetaren och kokaodlaren Evo Morales, en folkets konferens i Cochabamba i slutet av april. Till slut stödde över 200 organisationer och de kallade ALBA-staterna (Venezuela, Kuba, Nicaragua, Honduras) kallelsen, som enligt uppgift hörsammades av 30 000 människor som kom och lade grunden till en ”People’s World Movement for Mother Earth”.

Där antogs även en deklaration – en Folkets överenskommelse – som i sin tur låg till grund för en lång inlaga som Den plurinationella staten Bolivia skickade in till de havererade klimatförhandlingarna som grund för en ny överenskommelse. Med tanke på att förhandlingarna nu kretsar kring den pinsamt vaga och svaga Köpenhamnsöverenskommelsen var det en välgärning.

Om vi bortser ifrån det flummiga Moder Jords-snacket (nej, jorden är ingen levande varelse) och vissa detaljer blir jag ändå mäkta imponerad över texternas radikalism och friska tro på att världen faktiskt är värd och möjlig att rädda. Den tron begravdes ju någonstans under Köpenhamns gator i december men Morales och Folket återgav mig åtminstone för en dag hoppet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: