Kräva folkomröstning om förbifarten?

mars 31, 2010

Efter det glasklara beskedet från Carin Jämtin häromdagen om att Förbifart Stockholm ska byggas är frågan om miljörörelsen bör byta taktik och kräva en lokal folkomröstning?

Rent taktiskt handlar det om att avgöra vad som är troligast.

…att de rödgröna vinner riksdagsvalet och att v och mp verkligen förmå stoppa förbifarten genom att vägra lyfta ut den ur regeringsunderlaget. För om frågan lyfts ur kommer s rösta tillsammans med borgarna och bygga förbifarten. Om borgarna vinner valet blir den givetvis också byggd.

ELLER

…att kräva och få igenom en regional folkomröstning och vinna den. Det ser verkligen inte lätt ut med tanke på den starka opinionen för förbifarten, men eftersom förespråkarna inte har några saklargument så kanske det ändå är möjligt att vända opinionen?

På sätt och vis blir de rödgröna säkert tacksamma över en folkomröstning, då slipper de hantera frågan inom samarbetet. Men vad är taktiskt smartast? 2002 lovade stockholmssossarna att förhindra trängselavgifter, men kördes över av rikssossarna när Göran P behövde ett regeringsunderlag. Kan den bravuren återupprepas?

Såväl miljöpartister som vänsterpartister lovar att blockera Förbifarten. Men vågar vi lita på dem? Är det en ambition eller ett löfte?

Annonser

2 svar to “Kräva folkomröstning om förbifarten?”


  1. […] och Göteborg behöver mer kollektivtrafik och färre bilar. Läs mer hos Stockholmsvänstern, Richard Warlenius och Jens […]

  2. Björn Rönnblad Says:

    Kanske har du redan sett detta, men om inte. När vi pratades vid tidigare idag efterlyste du någon (s)-röst mot Förbifarten. Jag såg nu att Aftonbladets ledarsida (Eva Franchell) ändå kritiserar Jämtin och Stockholms-sossarnas ställningstagande:

    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article6873130.ab


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: