Även New Left Review behöver tänka nytt

februari 26, 2010

Andreas Malm skriver om New Left Reviews 50-årsjubileum i Aftonbladet – läsvärt, som alltid. Malm målar en mörk bild av den globala vänstern, som ytterst bottnar i arbetets försvagning gentemot kapitalet. Inte ens nyliberalismens död – finanskrisen 2008 och de påföljande ”räddningspaketen” – har lett till några större maktförskjutningar mellan arbete och kapital, konstaterar Malm med NLR.

Så länge räddningspaketen inte vänder på det förhållandet /…/ kan ingen långsiktig stabilitet återuppstå i världsekonomin, eftersom konsumtionen av allt som produceras måste hållas vid liv med konstgjorda medel: lån, skuldsättning, nya spekulationsbubblor. Och så länge inte arbetet kravlar upp ur sin brunn kommer det politiska stilleståndet att bestå, i en allt djupare motsättning mellan anarki och letargi.

Han har förstås rätt, men uppgiften för arbetet är ännu mycket svårare än att återigen väcka liv i kapitalismens gyllene era, då ökade löner effektivt länkades till ökad konsumtion genom samförståndskontrakt inom nationalstaterna. En förutsättning för att det ska funka en gång till är att det sker i global, eller åtminstone internationell, skala.

Men jag tror inte ens att det räcker för en ny gyllene era. Efterkrigsboomen byggde i likhet med den nyliberala globaliseringen på ett enormt flöde av underprissatt energi och underprissatta naturresurser. Nu, till skillnad från då, vet vi att dessa resurser är ändliga och att exploateringen leder till ohållbara konsekvenser. En global tillväxtkeynesianism som bygger på fortsatt blind exploatering av arbetskraft och ekosystem är därför inte möjlig annat än på väldigt kort sikt.

Arbetets uppgift är därför större än att ”bara” återta sitt rättmätiga konsumtionsutrymme. Uppgiften är att samtidigt omvandla ekonomins drivkrafter och funktionssätt på ett långsiktigt hållbart sätt. Hur det ska gå till? Jag vet inte. Men debatten måste börja nu.

Andreas Malm skriver att NLR utklassar de svenska vänstertidskrifterna, ”i ljuset av tidskrifter som New Left Review framstår deras samlade idéproduktion som Alingsås Tidning”. Jag följer inte alls NLR lika noga som Malm, men jag har en känsla av att även den tidskriften har en del att diskutera, en del nytänkande att göra, i ljuset av resonemanget ovan.

Röda Lund och Röda Malmö bloggar också om artikeln.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: