Segerrik Attac

februari 23, 2010

Svenska Attac har bara 767 betalande medlemmar men vi – jag är en av de 767 – tillhör det segrande laget. I december sade nämligen Fredrik Reinfeldt att EU ska ta fram ett förslag till en avgift på valutatransaktioner – alltså en så kallad Tobinskatt, som är det viktigaste kravet för Attac-rörelsen.

”Vad var det egentligen som hände” frågar sig Attacs tidning Alt i det senaste numret som kom för ett par veckor sedan. Den konstaterar att Reinfeldt pressades till beslutet av regeringscheferna i Frankrike, Tyskland och Storbritannien, och att det är troligt att Attacs långa kamp där har påverkat dem. Det var inte den den svenska avdelningen som gjorde mål, skriver Alt, ”vi var i själva verket aldrig ens i närheten av bollen. Men vårt lag vann. Det ska vi vara glada och stolta över!”

Segern ska inte bärgas i förskott, men om en Tobinskatt som förmår lugna ner finanskapitalet blir verklighet återstår ändå mycket att göra en global rättviserörelse. Det visar Alts övriga artiklar av Kent Werne om hur privata kapitalgrupper med bas i skatteparadis köper upp den svenska välfärden och kammar hem miljardvinster. Viktig och skrämmande läsning och ett gott skäl att förbättra Attacs medlemsstatistik.

Gammelmoderaten och europaparlamentarikern Gunnar Hökmark är däremot inte så förtjust. I Sydsvenskan skrev han häromdagen för att en Tobinskatt ÖKAR spekulationen och därmed risken för en kommande finanskris, tvärtemot avsikten. Men vid närmare granskning argumenterar inte Hökmark mot Tobinskatten, han bara öser på med floskler. Han får också ett kvalificerat svar på tal av professor Lars Pålsson Syll på Newsmill.

Annonser

2 svar to “Segerrik Attac”

  1. Sven Says:

    Intressant. Attacrörelsen har sedan starten drivit tre gemensamma frågor internationellt: Tobinskatten, att skriva av fattiga länders skulder och att stänga skatteparadisen. Inom samtliga dessa tre områden har man ”vunnit” eller håller på att vinna åtminstone den ideologiska diskussionen.

    Skulder till fattiga länder har skrivits av i flera omgånger, även om de nu växer igen. Skatteparadisen har visserligen inte ”stängts” men alla politiker inkl G20 pratar nu om att bekämpa dem och OECD håller på att införa hårda rapporteringskrav på företag om var de gör sina vinster. Och Tobinskatten vinner internationellt stöd och det är väl en tidsfråga innan den införs i någon variant.

    Så nog kan man säga att Attac vann. Lite tråkigt att det skulle behövas en finanskris bara.


  2. […] att tobinskatten plötsligt varit nära att bli verklighet, så verkar det nu ändå inte bli av. I alla fall inte just […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: