Flyget skapar död och ofrihet

februari 21, 2010

Den av Svenskt Flyg sponsrade debatten om flygets framtid på Newsmill som jag redan har kommenterat fortsätter. De borgerliga flyganhängarna – som vill fortsätta snedvrida konkurrensen genom skattefrihet för flyget – tar till stora ord. För Timbrochefen Maria Rankka är ”mobilitetsbegränsande reformer” – dit hör förmodligen en flygskatt – ”ett hot mot det öppna samhället”. Infrastrukturminister Åsa Torstenssonanser att flyg är frihet. Så här skriver hon:

”I år firar svenskt flyg 100 år. Det är hundra år av frihet. Frihet att bo var jag vill, frihet att komma bort från vardagen för en stund och frihet att knyta kontakter runt om i världen. För det är just detta som flyget är. Ren och skär frihet.”

Mats Sander, moderat och sammankallande i riksdagens Luftfartsforum, går – tro det eller ej – ännu längre: ”Att flyga är att leva”, skriver han.

Problemet med dessa pompösa argument är att ingen har hävdat motsatsen. Ingen har sagt: ”Låt oss minska på flygandet, det skapar för stor frihet”. Det är därför inlägg i en ickeexisterande debatt. Argument utan motargument. Slag i luften.

Men argumenten fyller ändå en funktion. För implicit säger de att de som vill minska flygandet är emot frihet, mot livet, mot det öppna samhället. Det är smutskastning av motståndarna och även ett sätt att blanda bort korten: varken flygbranschen eller högerpolitikerna har några bra svar till alla dem som oroas över flygets stora miljöpåverkan. De kan inte förneka att flyget är en viktig orsak till att människor dör eller tvingas fly på grund av klimatförändringar. Att flyget alltså skapa död och ofrihet för människor som dessutom aldrig har haft råd att få uppleva flygets frihet.

Det är tyvärr vanligt att stora fluffiga ord som frihet och demokrati får kompensera för avsaknad av verkliga argument. Men det blir ju så fel. Livet och friheten är för faen mycket större än flyget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: