(Den långa) vägen till Köpenhamn

februari 17, 2010

Bloggaren Guldfiske skriver inte så ofta men däremot långt och tänkvärt. Inlägget om toppmötet i Köpenhamn är väl värt att läsa för den som intresserar sig för möjligheten att bygga en klimatrörelse som verkligen kan utmana BAU-vägen mot klimatkatastrof. Och även om demonstrationen med 100 000 deltagare var alldeles fantastisk håller jag med om att den rörelsen aldrig riktigt formerades i Köpenhamn. Guldfiske avslutar:

”Nu börjar det hårda arbetet.”

Lite fånig är dock slängen åt Klimataktion: ”Den dominerande opinionsrörelsen utanför Hopenhagenjippona var den internationella tcktcktck-kampanjen, en kampanj planerad av marknadsföringsbyråer tillsammans med näringslivet och NGOer – här i Sverige bland annat Klimataktionen.”

Eftersom jag var lite inblandad i tcktcktck-Sverige kan jag vittna om att vi varken såg till några marknadsföringsbyråer eller näringslivsföreträdare. Vi var en ganska liten och disparat allians av olika organisationer som ville samarbeta kring mobilisering och påverkan inför Köpenhamn, och såg en poäng att koppla upp oss mot den internationella klimatrörelsen. Även internationella tcktcktck, som jag hade lite att göra med i Köpenhamn, bestod av hårt arbetande NGO-folk, inte direktörer eller reklamare.

Däremot är det ganska uppenbart att PR-proffs var inblandade i kampanjens utformning och säkert fanns det också pengar från privata företag någonstans i bakgrunden. Men så vitt jag kunde se var de inte med och påverkade kampanjens politiska utspel eller aktioner. Den källa som Guldfiske hänvisar till förefaller rätt grumlig, att döma av längd och kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: