Rädda liv eller moralisera?

februari 16, 2010

Jag är ingen anhängare av narkotikabruk men finner den svenska knarkmoralismen svåruthärdlig. I morse sändes en belysande debatt mellan Riksförbundet för ett Narkotikafritt Samhälles generalsekreterare Per Johansson och f d missbrukaren och författaren Lotta Thell (I skuggan av värmen). Svåra frågor, men jag tycker att Thell fick fram vad som allt för ofta är moralismens pris: Likgiltighet inför narkomanernas rätt till ett värdigt liv, med eller utan droger. Per Johansson tycker att inget liv med droger är värdigt – ”är det meningen att folk ska dö?” var hennes svar.

[eftersom det här är en blogg prinicipiellt fri från bilder tänker jag inte hålla på i en kvart med att försöka bädda in videolänken utan du får helt klicka här om du vill se teveinslaget]

Debatten skedde utifrån att heroin ska börja delas ut under väldigt restriktiva former i Köpenhamn. Jag håller med Lotta Thell om att det är en bra, livräddande åtgärd.

Expressens begåvade ledarskribent Johannes Forssberg ger bakgrunden till det danska beslutet i en krönika som du bör läsa.

Annonser

2 svar to “Rädda liv eller moralisera?”

  1. Anders_S Says:

    Det hela påminner om de legala morfinister som fanns på 1960-talet och 1970-talet. De var de sista existerande morfinisterna, när de senare dog av ålderdom så fanns det inga mer morfinister.


  2. Du summerar ungefär min egen hållning i frågan. Johannes Forssberg skriver också som vanligt klokt. Tack för tipset!

    Kul att du har börjat blogga också. Det blir till att återkomma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: