Ett mönster av polismissbruk

februari 14, 2010

När Jesper Nilsson filmade två civilpoliser i tunnelbanan sade poliserna åt honom att radera filmerna – annars skulle poliserna ta in honom till stationen för misstänkt drogpåverkan. Tack vare att Jesper kunde reparera de raderade filerna och sprida dem på internet har händelsen blivit en riksnyhet – men samtidigt bekräftar den ett tydligt mönster i hur polisen använder Lagen om omhändertagande av berusade personer med mera – LOB.

Arbetaren hade för ett år sedan en artikel med en lång rad exempel på hur poliserna missbrukar LOB. Varje år omhändertas 50 000 människor enligt LOB, och forskningen visar att det ofta sker godtyckligt, som ett sätt att direkt ”straffa” småkriminalitet som inte berättigar till ett anhållande eller som ett hot för att få fram vittnesmål eller som i Jespers fall – att förhindra ett vittnesmål av en polisinsats. Omhändertagandet leder inte bara till att man får ägna ett antal timmar i cell utan kan även få konsekvenser för körkortstagande osv. Jag rekommenderar verkligen Arbetarens rep, läs här.

Förhoppningsvis kan Jesper Nilssons case kopplas till detta vidare polismissbruk av LOB.

Skrivet
Jespers blogg Tuggarna
Aftonbladet
DN1
DN2
SVD

3 svar till “Ett mönster av polismissbruk”

  1. Staffan Says:

    En fråga: Är det LOB som polisen hänvisar till när de plockar in folk för misstänkt narkotikabruk?


    • När det gäller narkotika kan polisen använda LOB för att sy in någon de påstår vara påverkad, men de har också rätt att ta in folk i upp till 6 timmar för att göra en kroppsbesiktning. Det är en följd av själva drogbruket är kriminaliserat (vilket det givetvis inte borde vara) och man kan misstänka att polisen använder även den lagen ytterst godtyckligt.

  2. Staffan Says:

    Ja det är lite därför jag frågar, ska skriva en artikel om hur polisen använder den här möjligheten att plocka in människor i häktet på vaga misstankar om narkotikabruk. Det aktualiserades ju nu av tunnelbaneincidenten, och man kan ju bara undra hur många såna polisövergrepp som sker. Alla är ju inte lika fingerfärdiga med sina iphones som den killen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: